Ati crede ca profilele de interior sunt doar elemente banale care ajuta la mascarea imperfectiunilor, intre perete si tavan (cornise), intre perete si pardoseala (plinte) sau pentru mascarea unor tevi, burlane etc?
Ei bine, profilele decorative sunt mult mai mult decat atat; pot deveni un element important in arsenalul unui arhitect/ designer pentru crearea unui ambient cu stil si personalitate.
Cornisele, profilele de imbinare intre tavan si perete, sunt disponibile intr-o multitudine de forme si dimensiuni ce permit definirea unor linii de design variate. In exemplu de mai jos regasim un ambient sofisticat, prin atentia la detalii si modul in care acestea sunt integrate. Cornisa folosita, este una indrazneata, vizibila, care isi pune amprenta pe designul peretilor (cornisa tip Z24, 125 x 125 mm)
Coloanele, pilastrii, ancadramentele, braurile, rozetele, etc sunt elementele care, combinate, pot crea decoratiuni complexe ale peretilor. Iata cum folosirea lor cu maiestrie a condus la realizarea unui decor ca cel alaturat. In alcaturirea acestui decor s-au folosit urmatoarele produse: plinta FL2, o plinta clasica cu o inaltime de 120 mm, pilastru PP1, compus din baza, corp canelat si capitel, brau Z12 si Z10, un brau floral de dimensiune 125 x 15 mm, ancadramente (chenare) realizate din profil Z10 si coltare semirotunde Z103, corinsa Z7, florala cu dimensiunea 220 x 100 mm – o cornisa lata care da o nota impozanta intregii incaperi – si nu in ultimul rand, rozeta R25, o rozeta mare (diametru 965 mm), proportionala cu corpul de iluminat, subliniid grandoarea acestuia.
O alta utlizare creativa a profilelor decorative este aceea pentru iluminarea indirecta, care creaza o solutie de iluminat perimetral la nivelul tavanului si un ambient special, modern. In varianta de mai jos, s-a folosit profil scafa, tip L3 (175 mm), montat la o distanta de 300 mm fata de tavan. Datorita materialelor profesionale din care sunt realizate scafele (polimer/ poliuretan) banda de leduri/ furtunul de lumina poate fi aplicat pe perete sau chiar direct pe scafa. In crearea acestui ambient minimalist s-au mai folosit: profile de ancadrament tip WL1 si plinta FL5.
Plintele, profilele de imbinare intre pardoseala si perete, ar putea fi folosite ca simple elemente de racord, insa ele pot spune mult mai mult. In exemplul de mai sus este ilustrat un ambient modern in care s-a folosit plinta inalta (tip FL4, 150 mm) in combinatie cu un brau simplu (Z1550), insa de impact, pentru a delimita 2 compozitii diferite de culori si a sublinia eleganta prin simplitate.
Un alt exemplu de integrare a plintelor in designul modern al unui ambient este cel de mai jos. Plinta este incastrata in parsodeala inaltata avand incluse spoturi de iluminare indirecta. Se poate realiza acest lucru deoarece plinta este din polimer, fiind rezistenta la nivele mici de caldura. Modelul de plinta folosit este FD2, o plinta dreapta, moderna, cu o inaltime de 120 mm si o grosime de 15 mm.
Coloane, pilastri, ancadramente, brauri, rozete
Iata si un exemplu in care incaperea de baie se transforma intr-o adevarata capodopera in stil Roman. Profilele decorative au jucat un rol esential in crearea acestui design si anume: pilastrii tip PP2, cu capitel Scamozzi si corp canelat – sunt elemente care dicteaza tonul, iar cornisele tip AL4, completeza designul. Un alt element definitoriu in aceasta compozitie este vopseaua decorativa, tip Encanto.
Articole asemanatoare
-
Designul de interior - Trenduri
de Mihaela Radu -
Artă. Ergonomie. Utilitate. Dizain autohton.
de Elena Ghiţoiu -
Amenajare cu efect decorativ Ottocento - Apartament Nerva Traian
de Decora House
Ai ceva de spus?
Fii primul care comenteaza acest articol
MONTAJ SPECIALIZAT
Prin sesiuni specializate de instruire ajungi să ai o echipa capabilă sa implementeze orice proiect. Apelati cu incredere la echipa noastra de montatori!
TRANSPORT GRATUIT
Ai ales finisajele potrivite? Consultantul tău Decora House se va ocupa să ajungă la tine într-o condiție perfectă!
SERVICII COMPLETE
La Decora House beneficiezi de servicii complete de amenajări interioare: finisaje de interior și exterior și livrarea proiectului. Contactează consultantul tău pentru mai multe informații!